Anul 2016: credite bancare în lei mult mai ieftine

8 ianuarie 2016

credite bacare in lei mult mai ieftine

Știai că anul 2016 a debutat cu credite bancare în lei mult mai ieftine decât în 2015? Exact așa este! Spre uimirea multor debitori români care au credite bancare în lei, indicele de referință pentru creditele în lei, ROBOR la 3 luni, a atins pragul de 1,02% pe an la sfârșitul anului 2015, iar la începutul anului 2016 indicele ROBOR a continuat să scadă, ajungând la o medie record de 1% pe an. 

Astfel, debitorii care au credite bancare în lei, ale căror dobânzi se actualizează o dată la 3 luni, vor plăti rate bancare cu dobânzi mai mici. La 30 septembrie 2015 indicele ROBOR pentru creditele în lei era de 1,5% pe an, în ianuarie 2016 dobânzile creditelor în lei au scăzut cu aproape 0,5 procente. Acest fapt este în avantajul tuturor debitorilor care au contractat credite de nevoi personale cu garanție, credite de nevoi personale fără garanție imobiliară, credite ipotecare sau credite imobiliare în lei.

Dacă ar fi să facem o comparație mai amănunțită, indicele ROBOR  a scăzut astfel:

– ROBOR la 1 lună a scăuzut de la 0,78% la sfârșitul lunii noiembrie 2015, la 0,69% în ultima zi a lunii decembrie 2015;

– ROBOR la 3 luni a scăzut cu 0,7 puncte procentuale în decursul ultimului an;

– ROBOR la 6 luni a scăzut de la 1,57% la 30 iunie 2015, la 1,34% la 31 decembrie 2015;

– ROBOR la 12 luni a scăzut de la 2,02% la sfârșitul anului 2014, la 1,52% la sfârșitul anului 2015.

Conform afirmațiilor făcute de specialiștii din domeniul financiar-bancar, se pare că 2016 este un an bun pentru îndeplinirea acelor dorințe pe care le-am tot amânat din cauza lipsurilor financiare. De cele mai multe ori distanța dintre vis și realitate o constituie o sumă de bani și atât. Fie că vorbim de o vacanță exotică, de o mașină nouă, de mobilarea casei sau de renovarea apartamentului, 2016 este momentul prielnic pentru un credit bancar în lei.

Pentru nevoile mai sus menționate, brokerii de credite bancare ne recomandă pentru anul 2016 creditul de nevoi personale fără garanție imobiliară. Creditul de nevoi personale – cu sau fără garanție imobiliară – face parte din categoria creditelor de consum, fiind unul dintre cele mai accesate tipuri de credite.

Iată care sunt avantajele pe care le oferă creditul de nevoi personale fără garanție imobiliară:

– este un credit în lei;

– este un credit bancar ușor de obținut;

– nu trebuie să prezinți garanție băncii;

– nu trebuie să oferi informații despre destinația creditului instituției bancare finanțatoare;

– termenul de rambursare este mai mic – maximum 5 ani;

– suma pe care o poți împrumuta se situează între 630 de lei și 180.000 de lei;

– dobânda este fixă sau variabilă, dar la cum arată istoricul indicelui ROBOR în cazul creditelor în lei, recomandabilă este dobânda variabilă;

– la creditul contractat poate fi atașat și un card, având costuri reduse de administrare;

Actele necesare acordării unui credit de nevoi personale fără garanție imobiliară diferă de la o instituție bancară la alta. Fiecare bancă cere un număr mai mic sau mai mare de documente, în funcție de suma pe care debitorul vrea să o contracteze. În general documentația constă într-o copie după buletin, adeverință de salariu, copie după contractul de muncă și ultimul act adițional la contractul de muncă – în cazul în care au survenit modificări salariale – și o factură de utilități recentă. Pensionarii aduc o copie după ultimul talon de pensie, iar în cazul pensiilor pentru invaliditate, se va prezenta și deciza asupra incapacității de muncă eliberată de comisia medicală.

Concluzia, anul 2016 favorizează creditele bancare în lei. Dacă ai o nevoie personală, acum e momentul să o îndeplinești!